Ağırlıklı olarak ilaç endüstrisinde kullanılan kara mürver bitkisini yetiştirmeye başladı.

Çiftçilik hayalini gerçekleştiren girişimci kadın, mürver yetiştirmeye başladı. Balıkesirli Merve, bağışıklığı güçlendirici özelliği ile rağbet gören kara mürver bitkisini yetiştirerek girişimciliğe adım attı. Hem girişimci hem de çiftçi olma hayalini gerçekleştiren Merve, kiraladığı 41 dönümlük arazide yetiştirdiği bitkiyi ilaç sektörüne satacak.

Girişimci kadın mürver yetiştirmeye başladı.

Çiftçilik Rüyası Gerçekleşiyor

Çiftçilik hayalini gerçekleştiren Balıkesirli kadın girişimci; Merve Öncü Cantal, ağırlıklı olarak ilaç endüstrisinde kullanılan kara mürver bitkisini yetiştirmeye başladı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olan Merve; Daha sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'nde açılan Tıbbi Aromatik Bitki Islahı kursunu tamamladı. Kara mürver yetiştirmek için girişimlerde bulunan Merve, bir süre sonra Küçükbostancı Mahallesi'ndeki 41 dönüm araziyi Milli Emlak Müdürlüğü'nden kiralayarak 800 fidan dikti.

Şirket Bilgilerini KOBİ Blogunda Ücretsiz Yayınlayın

Böylelikle çiftçi olma hayalini de gerçekleştiren 34 yaşındaki Cantal; İki yıl sonra, ilaç endüstrisinde kullanılmak üzere satılık kara mürver bitkisini satın almayı planlıyor. Merve Öncü, Türkiye'de çok fazla profesyonel mürver üreticisi olmadığını belirtti. Mürver bitkisinin çiçeğinden yapılan şurup ya da kapsüllerin birçok hastalığa karşı bağışıklığı güçlendirmek için takviye olarak kullanıldığını anlatan Cantal; ''Genelde yurt dışından ithal ediyoruz, Türkiye'de çoğunlukla doğadan toplanıyor ve tüketiliyor. Biraz profesyonelce yükseltmeyi hedefledim. Daha yüksek oranda büyüttüğümüzde dışarıdan gelmeden kendi ülkemizde kullanıyor olacağız'' dedi.

Kadınlara iş sahası açtı

Diktikleri fidanların bir yaşında olduğunu ve 3 yaşına gelindiğinde hasat yapılacağını ifade eden Çantal, şöyle konuştu; Tarla fiyatı daha önce hiç yetiştirilmediği için henüz yok ama şu an kurutulmuş meyve olarak 100 gramı 45 liralarda satılıyor. Bir kadın girişimci ve bir kadın çiftçi olmaktan çok mutluyum.

Birçok gencin artık bu sektöre yönelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bizim çok kıymetli topraklarımız var. Biz bir tarım ülkesiyiz ama bunu unutmuştuk. Koronavirüsle birlikte ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk. Ülkemizde yetişmeyecek hiçbir bitki yok. Aslında bu ürünler doğada yetişen ürünler, biz sadece bunları değerlendirmeyi unutmuştuk. Beni örnek alarak birçok kadın girişimcinin bu işe başlayacağını düşünüyorum. Dikim yapmak için 10'a yakın kadın benimle birlikte çalışıyor. Meyvelerin toplanma zamanında da yine kadın işçilerle çalışacağız. Bu şekilde bölgedeki kadınlara da iş sahası açmış oluyoruz.

Kaynak Dünya Haber